Säkerhet

Stäng
  1. Användarnamn, lösenord och engångskoder
  2. Webbläsare
  3. Kryptering och säkra sidor
  4. Ålandsbankens certifikat
  5. Cookies och javascript
  6. Inaktivitet
  7. Lagring av webbsidor på din dator

Användarnamn, lösenord och engångskoder

När du tecknar avtal för användning av Ålandsbankens BusinessNet får du ett slumpmässigt utvalt användarnamn genom att registrera företaget på inloggningssidan, där du även skapar och återställer ditt lösenord. Dessutom får du vid varje inloggning en engångskod per SMS.

För att identifiera dig när du loggar in till BusinessNet ger du ditt användarnamn och lösenord. När dessa verifierats skickas engångskoden till din mobiltelefon i ett sms.

Engångskoderna skapas slumpmässigt varje gång du loggar in. Efter första inloggning kan du aktivera en autentiseringsapp som ett alternativ för engångslösen via sms.

Förvara alltid användarnamn på ett säkert ställe och memorera ditt personliga lösenord, skriv aldrig ner det någonstans!

Tänk på att Ålandsbanken aldrig skickar e-post eller textmeddelanden där vi ber dig uppge dina koder, lösenord eller användarnamn.

Webbläsare

Någon av följande webbläsare krävs:

Leverantörerna ger i regel ut nya uppdateringar för att rätta till säkerhetsfel. Därför rekommenderar vi att du ser till att din webbläsare är uppdaterad till den senaste versionen av programvaran.

Kryptering och säkra sidor

Vid uppkoppling till BusinessNet startar krypteringen av informationen automatiskt. Krypteringen skyddar sessionen mellan dig och BusinessNet. Ålandsbanken BusinessNet använder SSL-kryptering. Du kan se i nedre kanten av webbläsarfönstret att krypteringen är aktiv då ett låst hänglås visas.

Ålandsbankens certifikat

Du kan kontrollera att det verkligen är Ålandsbankens BusinessNet du kommunicerar med. I adressraden finns klickar du på låset. Från dialogrutan som visas kan du läsa att certifikatet är utfärdat till Ålandsbanken.

Cookies och Javascript

BusinessNet använder en tillfällig cookie för att kunna identifiera och kontrollera din session med servern. Denna cookie är giltig endast under en session och lagras inte på din dator. Din webbläsare måste acceptera cookies och javascript för att BusinessNet skall fungera.

Inaktivitet

Avsluta alltid ditt besök på BusinessNet eller andra tjänster med att logga ut och avsluta sessionen, speciellt om du använder en annan dator än din egen. Din session med BusinessNet stängs automatiskt av efter en viss tid ifall du glömt att avsluta sessionen.

Lagring av webbsidor på din dator

Beroende på vilken webbläsare du använder och hur den är inställd finns det risk för att de webbsidor du besökt finns lagrade i datorns minne eller på hårddisken. Det betyder att andra personer som har tillgång till din dator kan hämta dessa sidor och läsa dem. För att förhindra detta sekretessproblem skall du tömma webbläsarens cacheminne efter att du avslutat sessionen med Internetkontoret.

Generell information om datasäkerhet på Internet hittar du på www.tietoturvaopas.fi.